dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

dobra kuchnia polska w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich mogą o wiele odpowiedniej zapoznać Kraków i jego okolice.